Hvor lang tid bruger vi i gennemsnit på skærmen gennem livet?
Et normalt skærmforbrug varierer afhængigt af alder og livsstil. For voksne ligger den gennemsnitlige daglige skærmtid på cirka 5-7 timer, mens unge ofte bruger mere end 7 timer om dagen på diverse skærme. Skærmtid omfatter alt fra mobiltelefoner og computere til fjernsyn og tablets, og denne tid er fordelt på arbejde, skole og privatliv.
På arbejdspladsen og i skolen er skærmene blevet uundgåelige værktøjer. Det er ikke længere kun en fritidsbeskæftigelse; skærmene har i høj grad indtaget både skole og arbejdsplads. Derhjemme fortsætter tendensen, hvor skærmene er blevet en fast del af vores måde at være sammen på. En undersøgelse viser, at en femtedel danskere spiser aftensmad foran skærmen næsten hver dag.
Findes der en optimal skærmtid?
Det kan være svært at fastslå en optimal skærmtid, da det afhænger af behov og aktiviteter i forbindelse med arbejde eller uddannelse. Men myndighedernes officielle anbefalinger giver dog en god rettesnor. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem 2-4 år ikke bruger mere end én time om dagen på skærmen, mens børn mellem 5-17 år bør holde sig under to timer. For voksne anbefales det at begrænse skærmtiden til maksimalt tre timer dagligt. Disse anbefalinger gælder for fritid - altså udover arbejde og studie.
Hos Telia tror vi på, at skærmen kan give gode oplevelser, hjælpe med at holde venskaber og forbindelser vedlige og samtidig være lærerigt. Men det er også vigtigt at være bevidst om sin skærmtid og sikre, at den er tiden værd. Hertil kan du spørge dig selv: Får du værdi ud af din skærmtid, eller kunne tiden bruges bedre?
Kan jeg bruge for meget tid bag skærmen?
Ifølge Sundhedsstyrelsen kan for meget skærmtid have negative konsekvenser for både fysisk og mental sundhed. Symptomer på, at du måske bør overveje at reducere din skærmtid, kan være øget træthed, nedsat koncentration og fysisk ubehag som hovedpine og nakkesmerter. Langsigtet overforbrug af skærme kan også påvirke din søvnkvalitet og generelle trivsel negativt.
En nylig artikel fra Sundhedsstyrelsen påpeger, at man i fritiden bør være opmærksom på sin skærmtid og aktivt forsøge at skabe balance. Det handler ikke om at undgå skærme helt, men om at sikre, at skærmtiden er meningsfuld og afbalanceret med andre aktiviteter. Måske synes du, at du bruger skærmen i situationer, hvor du hellere ville være offline.
Ved at blive mere bevidst om din skærmtid og reflektere over dens værdi, kan du skabe en sundere balance. Det handler om at finde en måde, hvorpå skærmtid kan bidrage positivt til din hverdag, uden at det tager overhånd.
Skærmtiden skal give dig værdi
Skærmtid er en uundgåelig del af vores moderne liv. Hos Telia ønsker vi, at din tid på skærmen skal være værdifuld og meningsfuld. Ved at forstå og reflektere over vores skærmvaner kan vi sikre, at vi får det bedste ud af den tid, vi tilbringer foran skærmene. Så næste gang du griber din telefon eller tænder for computeren, så tænk over: Er din skærmtid tiden værd?
Hvorfor taler vi om skærmtid?
Hos Telia synes vi, at din skærmtid skal være tiden værd. Derfor arbejder vi for at skabe bevidsthed om, hvordan skærmbrug påvirker vores liv og samfund. Men hvor meget tid bruger vi egentlig på skærmen, og hvordan fordeler denne tid sig gennem livet? Det kan du læse mere om her. Regn ud, hvor meget tid du bruger på mobilen, her.